DEN HAAG - De gesprekken tussen werkgevers en bonden in de schoonmaaksector zijn woensdagavond weer mislukt.  

In Ede slaagden de partijen er opnieuw niet in om tot een akkoord te komen. Een woordvoerster van de werkgeversorganisatie OSB heeft dat laten weten.

OSB noemt het ''onbegrijpelijk en totaal onrealistisch dat vakbond FNV de beste cao-afspraken van Nederland van dit moment alweer afwijst". De onderhandelingen over een nieuwe cao slepen al vele weken en gingen gepaard met talrijke acties van de schoonmakers.

FNV Bondgenoten

Volgens een woordvoerder van FNV Bondgenoten is het doorbetalen van loon bij ziekte het grootste knelpunt. De werkgevers hadden 5 procent loonsverhoging geboden voor 2 jaar, maar over het doorbetalen bij ziekteverzuim kon geen overeenstemming worden bereikt.

Volgens bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten willen grote opdrachtgevers als de NS en Schiphol, die de schoonmaak inkopen van de werkgevers in de schoonmaaksector, wel dat de werknemers direct doorbetaald worden bij ziekte.

Pensioenpremie

Volgens CNV Vakmensen willen hun leden dat wachtdagen worden afgschaft, en ligt daar een knelpunt. "Het belangrijkste punt voor onze leden is dat de loonsverhoging in 2013 niet afhankelijk mag zijn van de ontwikkeling van de pensioenpremie."

"In het vorige eindbod van de werkgevers zou - bij een stijging van de pensioenpremie - de loonsverhoging lager uitvallen. Dat willen we niet; we willen zekerheid over de loonsverhoging. Op dat punt lijken de werkgevers ons nu tegemoet te willen komen."

"De schoonmakers kunnen een loonsverhoging in deze tijd goed gebruiken. We roepen daarom de andere overlegpartners op om over de grootste verschillen heen te stappen en een nieuwe cao af te sluiten."