DEN HAAG - In de vier grote steden zijn donderdag veel politiebureaus een paar uur gesloten. Agenten voeren dan actie voor een betere cao.

''In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zullen werkonderbrekingen ertoe leiden dat allerlei politiewerk niet gedaan wordt en soms zelfs dat hele bureaus een halve dag gesloten zijn voor het publiek'', schrijven de politievakbonden NPB, ACP en VMHP woensdag.

Er blijven wel politiemensen beschikbaar voor noodhulp.

In Utrecht is donderdagochtend de aftrap: daar zijn drie bureaus in de stad van 09.00 tot 13.00 uur dicht. In Rotterdam voert de politie actie van 12.00 uur tot 16.00 uur en in Amsterdam en Den Haag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Paasbrood

In Den Haag leggen de agenten van 18 bureaus het werk neer om paasbrood uit te delen aan het publiek. De burgemeesters in de regio Haaglanden krijgen symbolisch paasbrood zonder vulling toegestuurd.

De Rotterdamse dienders zijn opgeroepen zich te melden voor een cursus over de plannen van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

In Amsterdam sluiten 6 bureaus in de binnenstad en trekken de actievoerende politiemensen naar het stadhuis. Daar willen zij om half 3 de sleutel van bureau IJtunnel overdragen aan burgemeester Eberhard van der Laan en korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Arbeidsvoorwaarden

De politiemensen protesteren al een tijd tegen plannen van de minister, die volgens de vakbonden ''flink wil snijden in de arbeidsvoorwaarden en rechtspositie'' van politiepersoneel.

De bonden hebben 2 maanden onderhandeld met de minister, maar het bod waar Opstelten op 27 februari mee kwam, is voor de bonden onaanvaardbaar. De bonden hebben inmiddels 4 weken publieksvriendelijke acties gevoerd, maar vinden het nu tijd voor hardere acties, ook al kan het publiek daardoor voor een dichte deur komen te staan.