FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) laat het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand onveranderd op 1 procent.

Dat maakte de ECB woensdag bekend na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

De beslissing van de ECB om de rente voor de vierde achtereenvolgende maand onveranderd te laten voldeed aan de verwachtingen van economen.

Eind vorig jaar verlaagde de centrale bank de rente wel in twee stappen met in totaal 0,5 procent in een poging de economische groei te stimuleren.

De historisch lage rente is samen met de omvangrijke steun voor Europese banken en de opkoop van Europese staatsobligaties onderdeel van de crisismaatregelen van de ECB.

Druk

De afgelopen tijd is de druk op de centrale bank toegenomen om aan te geven hoe die maatregelen kunnen worden afgebouwd. Vooral in Duitsland bestaat de vrees dat de inflatie in de eurozone uit de hand kan lopen door het ruime beleid van de centrale bank.

In maart bedroeg de inflatie in de eurolanden gemiddeld 2,6 procent. De ECB mikt op een inflatie van ongeveer 2 procent.

Speculaties

Speculaties over de manier waarop de Europese Centrale Bank (ECB) zijn crisismaatregelen moet terugdraaien, zijn prematuur.

Dat zei ECB-president Mario Draghi woensdag in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de centrale bank.

''Gezien het huidige peil van de productie en de werkloosheid, die op het hoogste punt ooit staat, is elk gesprek over een exit prematuur'', stelde Draghi. Volgens de ECB gaat de Europese economie momenteel niet verder achteruit. De risico's voor de groei blijven volgens Draghi echter groot.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier