AMSTERDAM – De oprichting van een nieuwe vakcentrale, zoals woensdag voorgesteld door de politievakbond ACP is een 'interessante maar ook premature gedachte'.

Dit stelt FNV Veiligheid (met daarin de bonden NPB, MARVER en AFMP) donderdag in een reactie op het nieuws. Gerrit van de Kamp, voorzitter van de ACP (24.500 leden) stelde woensdag voldoende animo te hebben voor een nieuwe vakcentrale.

Hij zegt momenteel gesprekken te voeren met bonden die nu nog zijn aangesloten bij de CNV en FNV. Zo zou er animo voor het initiatief zijn binnen de zorg- en het onderwijsbonden. Maar dat FNV Veiligheid zou willen aansluiten bij de nieuwe vakcentrale, zoals door Van de Kamp gesuggereerd, is volgens de bond te voorbarig.

"Wij willen eerst de plannen van de Nieuwe Vakbeweging afwachten. Daar ligt ons moment om te beoordelen in welke samenwerking wij de belangen van onze leden het beste kunnen behartigen", zo stellen ze in een reactie.

Onderwijsbonden

Ook de Algemene Onderwijsbond (Aob), aangesloten bij de FNV en CNV Onderwijs ontkennen op dit moment gesprekken met Van de Kamp te voeren over een nieuwe vakcentrale.

"Wij zetten uitsluitend in op de gesprekken met de Nieuwe Vakbeweging. Daar worden op dit moment stevige gesprekken gevoerd, maar dat hoort bij het spel", aldus een woordvoerder van de Aob in een reactie naar NU.nl.

CNV Onderwijs zegt 'met veel interesse' de ontwikkelingen rondom een nieuwe vakcentrale te volgen, maar de prioriteit momenteel volledig te richten op de CNV.

Nieuwe Vakbeweging

Op dit moment is een groep onder aanvoering van PvdA-Kamerlid Jette Klijnsma bezig met het oprichten van de Nieuwe Vakbeweging. Ze werken aan een oprichtingsvoorstel dat vanaf 1 mei wordt toegelicht aan leden van de FNV en anderen die geïnteresseerd zijn in toetreding.

De nieuw op te richten vakcentrale zou voor bonden als een alternatief voor de Nieuwe Vakbeweging kunnen gelden.

Inhoud

De nieuwe centrale moet volgens Van de Kamp een algemene vakcentrale worden, waar bonden uit verschillende sectoren kunnen aansluiten. 

"Ik mis op dit moment bij de vakcentrales, werkgevers en in de politiek de discussie over de inhoud van het werk. Er wordt ingezet op algemene arbeidsvoorwaarden en cao’s, terwijl juist maatwerk nodig is”, zo verklaart hij de noodzaak van een nieuwe vakcentrale.

"Moet je je vanuit het principe van solidariteit maar steeds voegen naar de meerderheid? Wij stellen een andere manier van organisatie voor."

"Ik ga niet uit de school klappen wat bij de andere vakbewegingen speelt. Maar ik weet dat onze bezwaren voor meer partijen geldt. Kennelijk verloopt de discussie ook in hun eigen beweging anders. Wij horen en zien die beweging, vandaar dit voorstel."