MADRID - Spanje heeft de onrust over zijn financiële positie woensdag gevoeld op de internationale markten.

De overheid moest hogere rentes bieden om nieuwe staatsleningen aan de man te brengen dan bij voorgaande veilingen.

Spanje haalde in totaal 2,6 miljard euro op met drie leningen. Daarmee werd maar net voldaan aan de ondergrens van 2,5 miljard euro die de overheid van tevoren had aangegeven.

De rente op de 3-jarige lening kwam uit op 2,9 procent, tegen 2,4 procent bij een veiling vorige maand. Het rendement op de 4-jarige lening ging van 3,4 procent naar 4,3 procent. Voor een lening tot en met 2020 liep de rente op tot 5,4 procent van 5,2 procent in september.

De rente op bestaande 10-jarige Spaanse obligaties liep na de veiling op tot 5,7 procent. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van dit jaar. Aan het begin van de dag stond het rendement op deze schuldpapieren nog op 5,46 procent.

Tegengesteld

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde en een afname van het vertrouwen van investeerders in het staatspapier.

Portugal zette woensdag met succes een lening voor 18 maanden in de markt. Daarbij werd 1 miljard euro opgehaald, tegen een gemiddeld rendement van 4,5 procent. Bij de vorige vergelijkbare veiling liep de rente nog op tot 6 procent.

Alles over de Europese schuldencrisis in ons dossier