BERLIJN - De Duitse regering heeft het contract met het bedrijf dat de tolheffing voor zware vrachtwagens op de snelwegen in de Bondsrepubliek zou regelen, opgezegd. De Duitse minister van Verkeer, Manfred Stolpe, maakte dit dinsdag bekend na afloop van overleg dat twaalf uur duurde.

Toll Collect, het bedrijf van het autoconcern DaimlerChrysler en het telecomconcern Deutsche Telekom dat verantwoordelijk was voor de tolheffing, wilde niet voor de kosten opdraaien als het tolsysteem tijdelijk buiten werking zou zijn. Het systeem had in augustus moeten gaan draaien, maar technische problemen gooiden roet in het eten. De overheid mist zo maandelijks 156 miljoen euro.

De tol zou worden berekend door middel van een boordcomputer en een satellietverbinding. De apparatuur bleek gevoelig te zijn voor storingen. Bovendien waren er voor buitenlandse vrachtwagens niet voldoende computers beschikbaar. De problemen leidden er in oktober toe dat er een nieuw directieteam bij Toll Collect werd aangesteld.