AMSTERDAM – Politievakbond ACP gaat samen met andere vakbonden een nieuwe vakcentrale oprichten.

Dit bevestigt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp tegenover NU.nl naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

"Wij verwachten voldoende animo te vinden voor een nieuwe vakcentrale", aldus Van de Kamp. De nieuwe centrale moet een algemene vakcentrale worden, waar bonden uit verschillende sectoren kunnen aansluiten.

Maatwerk

ACP, dat eerder uit onvrede de vakcentrale CNV verliet, voert op dit moment verschillende gesprekken met bonden die nu zijn aangesloten bij de CNV en FNV. Van de Kamp verwacht dat verschillende bonden op korte termijn deze vakcentrales zullen verlaten.

Volgens Van de Kamp is er in deze tijd eerder maatwerk dan centrale akkoorden nodig. Vanuit deze onvrede is het initiatief ontstaan.

Inhoud

"Er moet bij akkoorden veel meer gelet worden op de inhoud van het vak. Het is belangrijk dat er bij afspraken meer per beroepsgroep en sector wordt gekeken."

De ACP gaat de komende tijd gesprekken voeren voor de nieuwe vakcentrale en verwacht nog voor de zomer over te kunnen gaan tot oprichting.

Maatwerk

Waarschijnlijk zullen de bonden NPB (politie), AFMP (militair personeel) en ACOM (defensie) zich bij het initiatief aansluiten. ACOM verliet net als de ACP uit onvrede de vakcentrale CNV.

Ook zou er animo voor het initiatief zijn binnen de zorg- en het onderwijsbonden van de FNV.

Nieuwe Vakbeweging

Op dit moment is een groep onder aanvoering van PvdA-Kamerlid Jette Klijnsma bezig met het oprichten van de Nieuwe Vakbeweging. Ze werken aan een oprichtingsvoorstel dat vanaf 1 mei wordt toegelicht aan leden van de FNV en anderen die geïnteresseerd zijn in toetreding.

De nieuw op te richten vakcentrale kan voor bonden als een alternatief voor de Nieuwe Vakbeweging gelden.

FNV

Een woordvoerder van de FNV stelt in een reactie aan NU.nl dat het hoopt dat bonden die mogelijk overwegen zich bij de plannen van de ACP aan te sluiten, te wachten tot 1 mei. "Wij hopen dan iedereen te overtuigen om het toch gezamenlijk te willen doen."

"Juist over dingen als maatwerk en het dichter bij de mensen halen wordt nu volop gesproken bij de Nieuwe Vakbeweging."

"Wij vinden dat iedereen mee moet praten."