BURBANK - De raad van bestuur van het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney heeft het overnamebod door kabelexploitant Comcast afgewezen. De aandelen in Walt Disney zijn door Comcast ondergewaardeerd, zo luidde het oordeel van het bestuur, dat maandagavond wereldkundig werd gemaakt.

Comcast bood vorige week in totaal 66 miljard dollar voor de aandelen in Walt Disney, maar de raad van bestuur vindt dat te weinig. "De belangen van de aandeelhouders van Disney, die de hoogste prioriteit vormen, worden niet gediend door een bod te accepteren dat geen echte weergave is van de intrinsieke waarde en voorziene opbrengsten."

Het overnamebod luidt in aandelen en is inclusief schulden van miljard dollar. De 54 miljard dollar die Comcast Disney bij het uitbrengen van zijn bod waard achtte, is door de koersdaling van de aandelen van het kabelconcern inmiddels minder dan 48 miljard dollar geworden. Comcast liet evenwel na de afwijzing door Disney weten dat zijn voorstel voor de overname is gebaseerd op een "genereuze waardebepaling".

Volgens analisten hoeft Comcast helemaal geen haast te maken. Het concern kan wachten tot de koers van zijn aandeel weer is bijgetrokken. Als er geen andere kapers op de kust zijn, kan het aandeel Disney bovendien gaan zakken en zijn de aandeelhouders van Disney eerder geneigd het overnamebod in overweging te nemen, zo menen zij.

Bij de afwijzing van het bod liet de Disney-top tevens weten vertrouwen te hebben in bestuursvoorzitter Michael Eisner, die Comcast-topman Brian Roberts al eerder heeft gezegd niets van een overname te willen weten. Eisner ligt wel onder vuur omdat hij het concern een te goedkoop aanzien zou hebben gegeven. Op de aandeelhoudersvergadering van komende maand zal de aandeelhouders worden gevraagd al dan niet hun vertrouwen in Eisner uit te spreken.