AMSTERDAM – In de strijd om een nieuwe cao heeft vakbond Abvakabo FNV een referendum ingesteld voor gemeenteambtenaren.

Hier kunnen ze hun oordeel geven over de eisen van de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF over de eisen voor de cao.

Het cao-overleg tussen de VNG en de bonden liep in februari voor de tweede maal vast. De bonden eisen koopkrachtbehoud, werkzekerheid en kwaliteit van werk. Het referendum is uitdrukkelijk ook bedoeld voor niet-leden.

De VNG biedt een loonsverhoging van 2 procent voor een cao met een looptijd van 31 maanden. Maar daarvan is 1 procent al afkomstig uit vorige cao-afspraken, zo luidt het kritiek van de bonden.

Acties

Met het referendum hopen de bonden steun te krijgen in deze opstelling en dat acties onvermijdelijk zijn. Voor april en mei zijn al stiptheidsacties en stakingen aangekondigd. In juni volgt een landelijke actiedag.

"Het is nu zaak om de regie te blijven voeren en niet de bal bij de VNG en de politiek te leggen. Als het aan hen ligt worden de ambtenaren driedubbel gepakt: geen werkzekerheid, geen koopkrachtbehoud en geen perspectief op verbetering op de langere termijn. Als het aan ons ligt, gaan we dit niet accepteren", aldus de vakbonden.