AMSTERDAM- ABN Amro ligt mogelijk dwars bij de Griekse schuldenafschrijving door banken. De bank, die in totaal voor 1,3 miljard aan schuld heeft uitstaan in Griekenland, dreigt de deadline voor deelname te laten verlopen en verdere juridische stappen af te wachten.

Dit meldt RTLZ dinsdag.

Door een meerderheid van de banken is al ingestemd met een vrijwillige schuldenruil, waardoor de staatsschuld van Griekenland met 107 miljard euro moet worden verlaagd. De banken moeten echter ook afzonderlijk met deze deal akkoord gaan. De deadline hiervoor verloopt vandaag.

Door de maatregelen moet de schuld van Griekenland in 2020 zijn teruggebracht naar 120,5 procent van het bruto binnenlands product. De overeenkomst met de schuldeisers is een voorwaarde die werd gesteld aan Athene voor een nieuw steunpakket van 130 miljard euro van Europa en het Internationaal Monetair Fonds.

In de deal nemen de bezitters van Griekse schulden een verlies op hun bezittingen van ruim 53 procent, wat omgerekend voor onder meer toekomstige verliezen neerkomt op een afschrijving van circa 74 procent.

De afschrijving vindt plaats door de omruil van bestaande obligaties in goedkopere langlopende leningen. Griekenland mikt op een deelneming van 90 procent van de schuldeisers aan het programma.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland