GELEEN - Het chemieconcern DSM schrapt vijfhonderd banen. De arbeidsplaatsen verdwijnen op de locatie Chemelot in het Limburgse Geleen. De vakbonden reageerden geschokt op het banenverlies. Ze houden er rekening mee dat het hier niet bij blijft.

DSM wil collectief gedwongen ontslag voorkomen. Begeleiding naar een andere baan en vervroegd pensioen moeten soelaas bieden. Het concern wil met de vakbonden een sociaal plan maken.

Noodzakelijk

Volgens DSM is de ingreep, die wordt gepleegd bij de ondersteunende diensten en stafdiensten, noodzakelijk. De organisatie op Chemelot, waar in totaal 2400 mensen werken, is niet effectief en efficiënt. Daardoor zijn de kosten te hoog. Het concern wil met de maandag aangekondigde ingreep de komende twee jaar meer dan 50 miljoen euro besparen.

Project ‘Copernicus’

DSM heeft voor Chemelot het project ‘Copernicus’ opgezet, om naar eigen zeggen een gezonde toekomst van het chemische industriële complex veilig te stellen. Het schrappen van de vijfhonderd banen is een eerste resultaat van dit project, aldus het concern. Het onderzoekt nog de mogelijkheden om een aantal diensten uit te besteden. Copernicus zal geen gevolgen hebben voor het productiepersoneel dat in ploegendienst werkt.

De banenreductie komt niet als een verrassing. De vakbonden hielden er al enkele maanden rekening mee, al was de omvang nog niet duidelijk. FNV Bondgenoten zei maandag in een reactie te vrezen dat er dit jaar nog eens vierhonderd banen worden geschrapt door de verkoop van ondersteunende diensten.

Die vrees bestaat ook bij de andere bonden, CNV Bedrijvenbond en De Unie. De laatste vakbond laat weten zich niet meer gebonden te voelen aan het Najaarsakkoord om dit jaar de lonen te bevriezen. De vakbond eist bij de CAO-onderhandelingen, die binnenkort van start gaan, 1,25 procent meer loon.

‘Harde tegenvaller’

CNV-bestuurder A. van Damme hekelde de gevolgen voor de werkgelegenheid in Limburg. “Vorig jaar zijn er bij DSM in Nederland al driehonderd banen verloren gegaan, maar nu praten we over een veelvoud daarvan bij DSM Limburg B.V. Een harde tegenvaller voor een regio, waar 10 procent van de beroepsbevolking werkloos is.”

Voormalige staatsmijnen

Ook bestuurder H. van Rees van FNV Bondgenoten wees hierop. Hij stelde vast dat het aantal werknemers in de provincie Limburg (“De bakermat van het bedrijf”) al jaren afneemt. In de jaren zeventig en tachtig werkten er nog 15.000 mensen bij de voormalige staatsmijnen, waaruit DSM is voortgekomen. Inmiddels zijn dat er bij DSM in Limburg nog 5100, van wie er nu 500 moeten vertrekken, aldus Van Rees.

Burgemeester Dijkstra van Sittard-Geleen liet maandag via zijn woordvoerder weten nog deze week overleg te willen met DSM over de banenreductie. Hij wil hier verder niet op vooruitlopen.

Reorganisatie

De nettowinst van DSM viel vorig jaar terug van 1,19 miljard euro naar 139 miljoen euro. Ondanks de reorganisaties die het concern de afgelopen jaren wereldwijd doorvoerde om de kosten te drukken, groeide het totale aantal banen bij de onderneming vorig jaar met 8000 naar ruim 26.000. Dat kwam vooral door de aankoop van de vitaminetak van Roche. Ook bij deze divisie gaan de komende periode arbeidsplaatsen verdwijnen.

Op de effectenbeurs in Amsterdam noteerde het aandeel DSM in de ochtendhandel 0,4 procent hoger.