MADRID - Spanje heeft een nieuw werkloosheidsrecord gebroken. In maart stonden ruim 4,75 miljoen Spanjaarden als werkloos geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 1996.

Het aantal werklozen steeg vorige maand met 0,82 procent vergeleken met de voorgaande maand. Het is al de achtste achtereenvolgende maand dat de werkloosheid toeneemt, aldus het ministerie van Werk en Sociale Zekerheid dinsdag.

De belabberde cijfers komen door de recessie in Spanje, de op drie na grootste economie van de eurolanden. De economie klapte in 2008 in elkaar door een vastgoedcrisis. Dit jaar krimpt de economie naar verwachting met 1,7 procent.

Vertrouwen

Sinds maart 2011 hebben 417.198 Spanjaarden hun baan verloren. Dat is over deze periode een stijging van 9,63 procent. Deze situatie is onbevredigend, zei staatssecretaris voor Werkgelegenheid Engracia Hidalgo. ''Daarom is het nodig vertrouwen en flexibiliteit te creëren voor bedrijven.''

Eind vorig jaar publiceerde het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek een nog hoger aantal werklozen, 5,27 miljoen. Het instituut hanteert andere maatstaven.

Bijna 23 procent van de beroepsbevolking was eind vorig jaar werkloos. De Spaanse regering van premier Mariano Rajoy vreest dat het percentage dit jaar oploopt tot ruim 24 procent.