DEN HAAG - Ongeveer 850.000 buitenlandse toeristen brengen de paasdagen in Nederland door. Dat is ongeveer 15 procent minder dan vorig jaar.

Reden voor de daling is dat Pasen vorig jaar laat viel en het erg mooi weer was. Gecorrigeerd voor deze effecten zou het aantal bezoekers ongeveer gelijk zijn, maakte het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) maandag bekend.

Er gaan ongeveer 450.000 Nederlanders op pad voor een korte paasvakantie. Van hen vieren zo’n 250.000 mensen vakantie in eigen land. De belangrijkste accommodatie voor de binnenlandse vakanties is de bungalow, maar ook de camping is populair.

Van de buitenlandse toeristen komt naar schatting circa 65 procent uit Duitsland, 25 procent uit België en ongeveer 10 procent uit andere landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië. Belangrijke trekkers voor de buitenlanders zijn met name de Bollenstreek, de kust en de grote steden.

Daarnaast is de Floriade, de Nederlandse wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de 10 jaar georganiseerd wordt, dit jaar ook een belangrijke trekker voor met name Duitse en Belgische bezoekers.