RIJSWIJK - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) overweegt een onderzoek te beginnen naar tandartsen die patiënten mogelijk te veel lieten betalen voor implantaten, bruggen en kronen. 

Zorgverzekeraars willen duidelijkheid na berichtgeving in NRC Handelsblad. De krant stelt zaterdag op basis van eigen onderzoek dat een aanzienlijk aantal tandartsen hoge kortingen van fabrikanten niet doorberekende.

Volgens NRC bedachten fabrikanten voorheen manieren om de tandartsen aan zich te binden, bijvoorbeeld door ze een dure CT-scanner, chirurgische sets of scholing aan te bieden. De tandartsen zouden deze kortingen niet hebben doorberekend.

Pas sinds januari mogen tandartsen bij wijze van proef zelf hun tarieven bepalen en sindsdien krijgt de NZa signalen dat tarieven sterk zijn gestegen.

Vervolgstappen

De NZa laat in een reactie weten ook de geluiden over niet doorberekende kortingen serieus te nemen. Maar op basis van de huidige papieren kan de zorgautoriteit nog niet vaststellen of sprake is van een economisch delict en of er vervolgstappen nodig zijn. ''Tandartsen mochten in de oude regeling geen winst maken en moesten de kosten voor tandtechniek een op een doorberekenen'', aldus de NZa.