WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama wil verdere sancties doorvoeren tegen landen die olie blijven importeren uit Iran.

Hij vindt dat er inmiddels genoeg andere mogelijkheden zijn voor staten om in hun behoefte aan fossiele brandstoffen te voorzien. Dat heeft het Witte Huis vrijdag laten weten.

De Amerikaanse regering stelde in december oliesancties in tegen Iran, omdat dat land aan kernwapens zou werken. De uitvoering daarvan werd evenwel opgeschort tot er voldoende olie uit andere kanalen de markt op zou vloeien.

Nu Obama besloten heeft dat dit nu het geval is, maakt dat vanaf eind juni de weg vrij voor strafmaatregelen tegen partijen die dan nog zaken doen met Iran.

Nauwlettend toezien

''Ik zal nauwlettend blijven toezien op de situatie om te verzekeren dat de markten zich kunnen aanpassen aan een reductie in de aankopen van olie en olieproducten uit Iran'', aldus Obama.

Hij moet volgens de wet nu elke 6 maanden bepalen of de oliemarkt voldoende in staat is om de sancties tegen Iran op te vangen.

Uitzonderingen

Door de wet kan Obama na 28 juni sancties opleggen aan buitenlandse banken die oliegerelateerde transacties met de Iraanse centrale bank uitvoeren. Ze worden daardoor effectief van het Amerikaanse financiële systeem afgesloten.

Obama kan wel uitzonderingen maken voor landen die ''significante'' inspanningen hebben laten zien om hun olie-import uit Iran te reduceren.