BRUSSEL/KOPENHAGEN - Europarlementariërs reageerden vrijdag sceptisch op de verhoging van het financiële vangnet voor in financiële moeilijkheden geraakte eurolanden.

Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement waartoe ook de VVD behoort, sprak van een ''stoplap''. GroenLinks had het over tekortschieten.

Vrijdag besloten de ministers van Financiën van de eurolanden in Kopenhagen dat het vangnet voor eurolanden verhoogd wordt naar 800 miljard euro in plaats van een eerder afgesproken limiet van 500 miljard euro. Het eerdere bedrag is te weinig om grotere economieën te ondersteunen.

Brandmuur

Afgelopen weken hadden verschillende partijen opgeroepen tot een brandmuur van 1000 miljard euro. De ministers hebben met het bereikte akkoord ''die goede raad in de wind geslagen'', meent Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks.

De ministers hadden een veel krachtiger noodfonds kunnen oprichten. Het blusvermogen blijft onvoldoende om eventueel grotere landen als Spanje en Italië te helpen, aldus Eickhout. Ook Verhofstadt denkt niet dat de beslissing op lange termijn leidt tot stabiliteit op de financiële markten als de crisis ook grotere economieën zal raken.

Compromis

volgens econoom Carsten Brzeski van ING is de ophoging een ''klassiek Europees compromis''. ''Het was zo ver als de Duitse regering wilde gaan en het was het minimale dat de meeste andere landen uit de eurozone verwachtten'', verklaarde hij.

Een groter noodfonds had volgens de econoom een overtuigender signaal uitgezonden. ''Met de ophoging van vandaag zal de Europese Centrale Bank waarschijnlijk zijn rol als de brandweer van de eurozone houden.''

Wanhopig

Volgens Brzeski is een ''bijna wanhopige poging'' gedaan om toch nog met het ''magische cijfer'' van 1 biljoen te komen waar sommige marktkenners en internationale instituties om hadden gevraagd. Daarvoor werd het toegezegde bedrag van 800 miljard euro omgerekend in dollars.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier