PARIJS - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vindt het nog niet nodig om strategische olievoorraden aan te spreken om de hoge olieprijzen tegen te gaan. 

Het instituut maakt zich wel zorgen over de hoge olieprijzen en staat klaar om te handelen indien nodig.

''Het IEA volgt de marktontwikkelingen nauwlettend en blijft in contact met de lidstaten. De oliemarkt heeft de afgelopen maanden verkrapping laten zien en het IEA is bezorgd over de gevolgen van de hoge prijzen op het broze economische herstel wereldwijd'', aldus een verklaring van IEA-directeur Maria van der Hoeven na een vergadering van de lidstaten.

De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië zouden overwegen hun strategische olievoorraden aan te spreken om de hoge prijzen te drukken. Het Witte Huis liet donderdag echter weten dat nog geen besluit is genomen over het eventueel vrijlaten van oliereserves.

Berichten

Door de berichten over een mogelijke greep in de strategische oliereserves lieten de olieprijzen donderdag een stevige daling zien. De prijs van Amerikaanse olie zakte met 2,6 procent tot 102,71 dollar per vat (van 159 liter) en Brentolie daalde 1,6 procent.

De laatste keer dat de strategische oliereserves werden aangesproken, was tijdens de Libische opstand in 2011. Normaliter wordt een dergelijke actie gecoördineerd door het IEA. De Amerikaanse strategische oliereserves bedragen circa 700 miljoen vaten.