VEENDAM - Een flinke groep gemeenteambtenaren uit Veendam weigert voortaan met de eigen auto naar het werk te gaan uit protest tegen het verlagen van de kilometervergoeding. Zij komen elke ochtend demonstratief op de fiets naar hun werk, zodat zij niet meer met hun eigen voertuig kilometers voor de gemeente kunnen maken. Het missen van de auto kost hen echter zoveel tijd, dat de gemeente zich nu genoodzaakt ziet nieuwe dienstauto's voor hen aan te schaffen.

De Tweede Kamer besloot in november de kilometervergoeding voor ambtenaren te verlagen van 28 eurocent naar 18 eurocent. Het gaat om bijna twintig opzichters die gebouwen van de gemeente moeten inspecteren. Sommigen van hen maken meer dan 10.000 kilometer per jaar. "Het tijdverlies dat de mensen lijden door op de fiets naar bijvoorbeeld Wildervank te moeten rijden, is aanzienlijk", erkent burgemeester A. Meijerman. "We hebben de hele planning om moeten gooien."

Er is in een maand tijd al een flinke achterstand in de werkzaamheden van de ambtenaren ontstaan. "Het is hun goed recht om hun eigen auto niet voor het werk te gebruiken, maar om efficiënt te kunnen blijven werken, zien we ons als gemeente wel genoodzaakt een aantal nieuwe gemeentelijke dienstauto's aan te schaffen", aldus de burgemeester.

Of dit duurder is dan de vroegere kilometervergoeding van 28 eurocent kan Meijerman niet zeggen. De gemeente is nog in overleg met de ambtenaren of er wellicht een andere oplossing kan worden gevonden. De kans dat de medewerkers voortaan weer met de auto komen, is echter nihil zolang de nieuwe kilometervergoeding niet wordt aangepast.