VOORBURG - De import vanuit Duitsland neemt sterker toe dan de export naar onze belangrijkste handelspartner. Het Nederlandse bedrijfsleven kocht vorig jaar voor 40,8 miljard euro aan goederen bij de oosterburen. Dat betekent een stijging van 2,1 procent. De uitvoer naar Duitsland steeg met 0,3 procent tot 56,6 miljard euro.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistisch bureau is hiermee het overschot op de handelsbalans met Duitsland met 0,7 miljard euro gedaald tot minder dan 16 miljard euro. "Dit is niet zo goed nieuws voor onze economie. Een jaar eerder daalde het handelsoverschot nog met 4,9 miljard", aldus CBS-onderzoeker W. Packbier.

Duitsland is veruit de grootste handelspartner van Nederland. Het aandeel van de in- en uitvoer bedraagt respectievelijk 20 en 24 procent van de totale im- en export. Bovendien gaapt er een groot gat tussen de im- en exportcijfers van Duitsland ten opzichte van andere handelspartners van Nederland.

België is na Duitsland het land waarmee ons bedrijfsleven het meeste handel drijft. Wel liggen de in- en uitvoercijfers vanuit en naar onze zuiderburen met respectievelijk 23 en 27,6 miljard euro een stuk lager ten opzichte van de handelscijfers met de Duitsers.