AMSTERDAM - De eurolanden overwegen om het permanente noodfonds ESM zo snel mogelijk op volle sterkte te brengen. Dat melden twee anonieme bronnen binnen de Europese Unie.

De eurolanden zijn volgens de twee EU-officials van plan hun volledige financiële bijdrage van tachtig miljard euro eerder in het fonds te storten.

Door middel van een hefboom kan hierdoor de capaciteit van het ESM in 2014 al op de uiteindelijke vijfhonderd miljard euro liggen. De ministers van financiën van de EU-landen zijn momenteel bijeen in Kopenhagen.

In de oorspronkelijke plannen was het de bedoeling dat de eurolanden in vijf tranches hun bijdrage overmaken naar het ESM, de laatste in 2015. Hierdoor zou de capaciteit bij de start van het ESM in juli slechts tweehonderd miljard euro zijn.

Discussie

Het hoogte van het ESM is al maanden voer voor discussie. Een hogere capaciteit zou de financiële markten meer vertrouwen geven dat het ESM sterk genoeg is om landen als Spanje en Italië indien nodig te redden. Onder meer de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) pleitte voor de verhoging naar duizend miljard dollar.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel opende eerder deze week de mogelijkheid om het oude tijdelijke noodfonds EFSF te laten voorbestaan naast het ESM. Hierdoor zou tot de terugbetaling van de uitstaande leningen van het EFSF de capaciteit van de Europese veiligheidsbuffer op zevenhonderd miljard euro komen te liggen.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier