DEN HAAG - Automobilisten worden steeds vindingrijker in het zoeken naar de goedkoopste brandstof. LPG lijkt een wederopstanding te beleven als populaire brandstof.

Via websites, het volgen van Twitteraccounts en door het downloaden van apps wordt gespeurd naar de laagste benzine- en dieseltarieven.

De Stichting Autogas Nederland (SAN) constateert dat LPG als brandstof de zoveelste wederopstanding beleeft. Vorig jaar werd 57 procent meer nieuwe auto’s met een LPG-tank geregistreerd, een stijging van 7521 in 2010 naar 11.788 auto’s in 2011.

"In de eerste twee maanden van dit jaar zien we die stijging zelfs doortrekken naar 90 procent", zegt Kees Goudberg, pleitbezorger voor de goedkoopste autobrandstof. ''Maar met de huidige benzineprijzen verbaas ik me erover dat die stijging niet veel groter is. De benzineprijs stijgt immers, terwijl de LPG-prijs altijd daalt na de winter."

Record

De benzineprijs stijgt van record naar record. Op dit moment kost een liter Euro95 bij de vijf grote benzinemaatschappijen gemiddeld 1,853 euro. Met die hoge adviesprijs schaart Nederland zich in de top van Europa. Alleen in Noorwegen met een literprijs boven de twee euro en in Turkije (1,92 euro) is de automobilist duurder uit.

Automobilisten doen er ogenschijnlijk vanalles aan om de hoge benzineprijs te omzeilen. Zo stijgt het aantal aanmeldingen bij United Consumers (minimaal zes cent per liter korting bij de pomp) op het ogenblik met 200 per dag, terwijl dat normaliter enkele tientallen zijn.

Ook het aantal volgers op het nieuwe actuele Twitteraccount @tankprijzen vordert gestaag. Daarop meldt United Consumers (510.000 klanten) meestal een dag van tevoren of er een prijsstijging aankomt, zodat het lonend kan zijn om een dag eerder te tanken.

xx

App

Ook populair is de applicatie 'brandstofprijzen' van Athlon Car Lease, die voor de smartphones gratis te downloaden is. Door de postcode in te toetsen komen de voordeligste tankstations in de buurt tevoorschijn.

Verder raadplegen automobilisten in toenemende mate websites met prijsinformatie, zoals brandstofprijzen.info, fftanken.nl, brandstof-zoeker.nl en goedkooptanken.nu.