TOKIO - Duitsland en Frankrijk zijn medeschuldig aan het ontstaan van de Europese schuldencrisis, doordat ze al vlak na de invoering van de euro de Europese begrotingsregels hebben genegeerd.

Dat zei de Italiaanse premier Mario Monti woensdag bij een bezoek aan Japan.

''Het waren Frankrijk en Duitsland die losjes omgingen met overheidstekorten en schulden'', zei Monti. ''Als de vader en moeder van de eurozone de regels overtreden, dan kun je niet verwachten dat landen als Griekenland zich wel aan de regels houden.''

Volgens Monti heeft Europa inmiddels grip gekregen op de schuldencrisis. Hij verwacht niet dat Italië alsnog onder zware druk van de financiële markten komt te staan, ook niet door de financiële problemen in Spanje.

''Besmetting komt zeker niet van Spanje'', zei de Italiaanse premier. ''Ik ben ervan overtuigd dat Spanje op koers ligt om de begroting op orde te krijgen.'' Afgelopen weekend toonde Monti zich nog bezorgd over de schuldenproblematiek in Spanje.

Concreet bedrag

Europa moet nu besluiten nemen over de juiste omvang van het noodfonds voor eurolanden, stelde Monti woensdag. Een concreet bedrag noemde hij niet. Europese ministers praten dit weekeinde over de omvang het noodfonds.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) riep dinsdag op tot een verhoging naar 1000 miljard euro. Het structurele noodfonds (ESM), dat in juli actief wordt, bestaat nu uit 500 miljard euro. Europa heeft uit het huidige tijdelijke fonds (EFSF) al circa 200 miljard euro aan leningen toegezegd aan Griekenland, Ierland en Portugal.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier