AMSTERDAM - Ahold ziet vooralsnog geen reden om bestuurslid Jan Andreae te vervangen, meldt het Financieele Dagblad maandag. Aholds reactie volgt op publicatie zaterdag in NRC Handelsblad van de side-letter waaruit blijkt dat Ahold niet de controle had over de 50/50 joint venture ICA Ahold.

De brief is ondertekend door Andreae. Deze brief bestaat naast een andere side-letter waarin staat dat Ahold wel de controle had.

Klik hier voor de orginele documenten van Ahold

De zaterdag gepubliceerde brief werd achtergehouden voor Aholds accountant Deloitte & Touche. De accountant kende tot eind 2002 alleen de brief die bevestigde dat Ahold de controle had.

Ahold-bestuurder Peter Wakkie zegt maandag in het Financieele Dagblad dat er na onderzoek 'geen bewijs is dat Andreae actief heeft meegewerkt aan het achterhouden van de brief. Er is dus geen reden voor sancties'.

Verder wordt de side-letter kwestie onderzocht door de Nederlandse justitie. 'Laten we de uitkomst daarvan afwachten', zegt Wakkie daarover.

Tabaksblat

Maandag werd bekend dat twee leden van de raad van commissarissen van supermarktconcern Ahold opstappen. Bob Tobin en Roland Fahlin zijn volgens de code-Tabaksblat voor verantwoord ondernemingsbestuur niet onafhankelijk genoeg. Ze hadden eerder bestuursfuncties bij het concern, zo heeft Ahold maandag gemeld.

Fahlin is directeur van de Zweedse Ahold-dochter ICA geweest. NRC Handelsblad schreef zaterdag nog dat Fahlin zijn handtekening onder dubieuze contracten tussen Ahold en dit supermarktconcern heeft gezet. Het Nederlandse bedrijf kon daardoor zijn omzet onrechtmatig opkrikken.

Tobin heeft in de raad van bestuur van Ahold gezeten en is topman van de Amerikaanse Ahold-dochter Stop & Shop geweest. Beide toezichthouders vertrekken in juni.