BRUSSEL – De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet mogelijkheden om het tijdelijke noodfonds EFSF enkele jaren naast het permanente noodfonds ESM te laten bestaan. Hiermee zou de totale leencapaciteit uitkomen op 700 miljard euro.

Deze verhoging kan alleen plaatsvinden als oude leningen aan het tijdelijke noodfonds EFSF worden terugbetaald, aldus Merkel.

Duitsland heeft zich tot nu toe tegen elke uitbreiding van de oorspronkelijke leencapaciteit van 500 miljard euro verzet. De Europese Commissie wenst de leencapaciteit juist te verhogen naar 700 miljard.

Samenvoegen

Het ESM is vanaf juli actief als permanent noodfonds voor eurolanden met financiële problemen. Momenteel wordt gebruikgemaakt van een tijdelijk fonds, het EFSF. De vraag is of en in welke vorm de overgebleven middelen uit dat fonds worden toegevoegd aan het ESM.

De Europese Commissie heeft de eurolanden voorgesteld beide fondsen geheel samen te voegen, waardoor de omvang van het ESM zou stijgen tot 940 miljard euro.

Als daar de al toegezegde hulpleningen voor Griekenland, Ierland en Portugal vanaf worden getrokken, blijft 740 miljard euro over.

Duitsland had tot nu toe echter aangegeven dit voorstel te ver te vinden gaan. Daar lijkt nu enige beweging in te ontstaan.

Lees alles over de schuldencrisis