DEN HAAG - De macro-economische cijfers van Portugal zijn ''heel verontrustend'' en zorgelijk. Maar het land is er wel veel beter aan toe dan Griekenland, dat toch een ''exceptioneel geval'' is.

Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën donderdag in een Kamerdebat over de Europese schuldencrisis. De Jager zegt dat het met Portugal beter gaat dan met Griekenland, maar minder goed dan met Ierland, dat net als de andere twee noodsteun van de Europese Unie heeft gekregen.

Positief is dat Portugal hard werkt aan hervormingen en bezuinigingen en een minder hoge staatsschuld heeft dan Griekenland.

IMF

"We varen op het kompas van het IMF. Dat monitort de situatie van Portugal", zei de minister. SP-Kamerlid Ewout Irrgang vroeg zich af of dit nu wel een goed idee is. "Bij Griekenland deed u dit ook, en zei het IMF lange tijd dat de schuld van dat land houdbaar was. Dit bleek niet zo te zijn. Kunt u niet beter uw eigen afwegingen maken?"

De Jager antwoordde dat hij ook zelf blijft nadenken, maar benadrukte dat Griekenland en Portugal niet te vergelijken zijn. De maatregelen die het IMF heeft opgelegd liggen op schema, en er is geen 'hervormingsmoeheid. "Er zijn dus lichtpuntjes."

Volgens CDA-Kamerlid Elly Blanksma staan 'alle signalen op rood'. Ze vreest voor besmettingsgevaar.

Lees alles over de schuldencrisis