Duisenberg waarschuwt dat de toename van de groei heel langzaam zal verlopen en bovendien pas vertraagd zichtbaar is

BRUSSEL - Voorzitter Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) ziet een naderende opleving van de economie. "Er zijn steeds meer signalen, uit alle hoeoken van Europa, dat het dieptepunt voorbij is", zegt hij zaterdag in een interview met de Belgische krant De Financieel-Economische Tijd.

Hij waarschuwt dat de toename van de groei heel langzaam zal verlopen en bovendien pas vertraagd zichtbaar is in de groeicijfers, die immers meestal op jaarbasis worden gepubliceerd. "Zelfs indien eind 2002 de groei op jaarbasis ongeveer 2 tot 2,5 procent bedraagt, zal het gemiddelde voor het hele jaar een laag cijfer zijn. Maar we menen tekenen te zien dat het proces van herstel is begonnen."

De ECB-voorman, die onlangs zijn vertrek per volgend jaar juli aankondigde, weerspreekt kritiek uit sommige EU-landen dat hij de rente niet verder heeft verlaagd. "Geen enkel land van het eurogebied had de laatste dertig of veertig jaar een rente die even laag was als de huidige rente in de eurozone. Ik ontken dus met klem dat de ECB een strikt of strak monetair beleid voert."