AMSTERDAM - Het kabinet moet de btw en belastingen niet verhogen om het huishoudboekje van de overheid op orde te krijgen.

Dat zou directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Coen Teulings gezegd hebben volgens het Financieele Dagblad. Het CPB ontkent de berichtgeving.

Het is schadelijk voor de economie als dat wel gebeurt, zou Teulings woensdag in een interview met de krant hebben gezegd. Als de btw of belastingen omhoog gaan, houden consumenten de hand nog meer op de knip. Hun terughoudendheid is nu al de belangrijkste factor achter de terugval van de economie.

Het CPB stuurde kort na de publicatie van het FD-bericht een persbericht uit en spreekt van "een onjuiste weergave van de feiten".

"Het CPB heeft gisteren en eerder aangegeven dat, om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, structurele hervormingen de voorkeur hebben boven snelle ombuigingen, in het bijzonder lastenverhogingen. Het CPB heeft zich echter in het geheel niet over specifieke maatregelen uitgelaten en dus ook niet over de BTW", aldus het planbureau.