AMSTERDAM - Vakbonden gaan acties voorbereiden in grafische bedrijven, waaronder de krantenconcerns. Dat is het gevolg van het stuklopen van de CAO-besprekingen vrijdagavond, zo heeft onderhandelaar L. Brug van FNV Kiem vrijdag gemeld. Hij spreekt ook namens CNV Dienstenbond en De Unie.

Vrijdag ontmoetten werkgevers en werknemers elkaar voor de zevende keer voor overleg over een nieuwe CAO. "Gek word ik ervan", aldus Brug. "Er valt met de werkgevers niet te praten. Ze zitten er met een delegatie van 25 man en ze zijn het steeds onderling oneens. Zo kun je niet onderhandelen."

De besprekingen zijn gestaakt op het moment dat de bonden 3,25 procent meer loon vroegen en de ondernemers volgens Brug 2 procent op jaarbasis wilden betalen. Omdat het verschil te groot bleef zijn de werkgevers opgestapt, aldus de FNV-onderhandelaar.

De werkgevers wijzen met de beschuldigende vinger naar de bonden. Volgens R. van den Berg, voorzitter van de werkgeversdelegatie, hebben zij bewust op een conflict aangestuurd. "Om tot een nieuwe CAO te komen moet er bij de bonden realiteitszin ontstaan. Inwilligen van hun eisen zal leiden tot een koude sanering van de bedrijfstak." De werknemers zouden geen oog hebben voor de slechte economische situatie in de sector en voorstellen voor onder meer terugdringen van ziekte en arbeidsongeschiktheid naast zich neerleggen.

De bonden gaan de komende drie weken met leden in de bedrijven bespreken welke acties gewenst zijn. "De actiebereidheid is heel groot en we hebben veel leden in de grafische bedrijven. We gaan nu zorgvuldig stappen zetten om de werkgevers weer terug aan tafel te krijgen", aldus Brug.