AMSTERDAM - Minstens een op de drie bestuursstoelen bij de nieuwe vakbeweging moet straks worden bezet door jongeren.

Dat is de inzet van FNV Jong in de gesprekken over een opvolger voor de vakcentrale FNV, aldus voorzitter Dennis Wiersma dinsdag.

''Het is noodzakelijk dat het geluid van jongeren in de nieuwe vakbeweging een prominentere plaats krijgt’’, zegt Wiersma. ''Er is geen weg terug. Als we nu niet vernieuwen en verjongen, dan doen de laatste vakbondsleden over 10 jaar het licht uit."

De voorzitter van FNV Jong schat dat nu 5 procent van de hoge posten binnen de vakbeweging door jongeren wordt bezet. Dat aandeel moet omhoog, vindt hij. ''Jongeren willen best meedoen, maar dan moet hun stem wel worden gehoord. Ze moeten ook echt aan de knoppen zitten."

In gesprek

De kwartiermakers die onder aanvoering van oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma proberen een nieuwe overkoepelende vakbeweging te smeden, gaan woensdag in Amsterdam met jongeren in gesprek. FNV Jong organiseert die bijeenkomst samen met de kwartiermakers. ''Wij hopen dan ook van jongeren zelf te horen wat zij van de nieuwe vakbeweging willen’’, zegt Wiersma.

De FNV raakte vorig jaar in crisis door onenigheid over het pensioenakkoord tussen vakbonden, werkgevers en kabinet. Voorzitter Agnes Jongerius stemde in met het akkoord, tegen de zin van de twee grootste aangesloten bonden.

Het conflict legde de scherpe tegenstellingen bloot tussen de verschillende generaties die de vakbeweging vertegenwoordigt.

Schrijnender

De positie van veel jongeren wordt volgens Wiersma steeds schrijnender. Op de arbeidsmarkt hebben zij veel meer dan oudere werknemers te maken met onzekerheid en zij bouwen relatief weinig op.

Zij hebben vaak een studieschuld en komen moeilijk aan een woning. Ook voor die specifieke problemen moet de nieuwe vakbeweging een platform bieden, vindt FNV Jong.