AMSTERDAM – Brazilië zal doen wat nodig is om de waarde van de nationale munt, de real, laag te houden. Daarmee wil het land de eigen industrie beschermen.

“We willen onze industrie niet verliezen”, zegt de minister van Financiën, Guido Mantega, dit weekeinde in een interview met de Financial Times.

Mantega stelt dat Brazilië niet lijdzaam kan toezien "hoe andere landen hun valuta devalueren om ze een concurrentievoordeel te geven." President Dilma Rousseff riep andere landen eerder ook al op om hun munten niet kunstmatig laag te houden.

Mantega kondigt ook nieuwe maatregelen aan om de binnenlandse industrie te beschermen. De belastingvoordelen die al gelden worden uitgebreid naar andere sectoren, zoals de textiel- en kledingbranche.

Economische groei

Brazilië vormt samen met Rusland, India en China de zogeheten BRIC-landen, met een sterke economische groei. Aan die groei lijkt echter een eind te komen.

In de eerste maand van dit jaar viel de productie van de industriesector met ruim 2 procent terug en de economische groei bedroeg vorig jaar 2,7 procent tegenover 7,5 procent in 2010.