LELYSTAD - Batavia Stad in Lelystad wil uitbreiden. Volgens de plannen krijgt het koopjesdorp er 8000 tot 10.000 vierkante meter aan winkelgebied bij. Projectontwikkelaar Stable International wil vooral luxe modemerken in de nieuwe winkels onderbrengen. Het huidige koopjescentrum omvat 14.500 vierkante meter.

Het Amersfoortse bedrijf wacht op vergunningen, maar hoopt nog dit jaar met de bouw te kunnen beginnen. Batavia Stad is een zogeheten factory outlet village, een koopjescentrum waar vooral kledingfabrikanten hun voorlaatste collecties verkopen.

Batavia Stad, dat nu eigendom is van vastgoedbelegger Rodamco, opende zijn deuren in 2001. Er was destijds 40 miljoen euro aan investeringen mee gemoeid. Vorig jaar trok het centrum ruim 1,7 miljoen bezoekers.

Volgens Stable International blijft ook het accent in de nieuwe winkels op kleding liggen. "Wel richten wij ons deze keer meer op het hoogsegment, zeg maar de duurdere modemerken", lichtte directeur W. Veldhuizen toe. Hij wilde niet aangeven hoeveel de uitbreiding gaat kosten.

Het bestaande koopjesdorp, dat wordt omgeven door een oude vestigingsmuur, gaat een geheel vormen met het nieuwe gedeelte. "Er komt een doorgang. We praten dus niet over een tweede Batavia Stad", zei Veldhuizen. De nieuwe winkels krijgen wel een ander uiterlijk. Het voorstel is om er grachtenpanden van te maken.