BRUSSEL - Het tijdelijke noodfonds van de eurolanden EFSF levert 109,1 miljard euro van de nieuwe noodleningen voor Griekenland.

Dat maakte EFSF-topman Klaus Regling vrijdag bekend.

De bekendmaking van Regling volgt op het besluit van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om 28 miljard euro aan kredieten beschikbaar te stellen aan Griekenland.

Van het bedrag van 109 miljard euro is 48 miljard bestemd voor steun aan Griekse banken. ''Daarmee blijft 61 miljard euro over voor normale programmafinanciering'', aldus Regling.

Het EFSF geeft ook obligaties uit aan private schuldeisers van Griekenland die meewerken aan de schuldverlichting voor dat land. Daarmee is een bedrag van maximaal 30 miljard euro gemoeid, dat losstaat van de noodleningen die aan Griekenland zijn toegezegd.

Portugal en Ierland

Het nieuwe hulppakket voor Griekenland komt bovenop de steun die vanuit het EFSF is beloofd aan Portugal en Ierland. In totaal heeft het fonds nu 192 miljard euro toegezegd voor de drie programma's. Het EFSF beschikt nu nog over 248 miljard euro aan middelen die nog niet zijn besteed, verduidelijkte Regling.

Het fonds wil dit jaar met de uitgifte van obligaties 32,2 miljard euro ophalen voor de steun aan Griekenland. Voor de leningen aan Ierland moet 8,1 miljard euro worden opgehaald, voor Portugal is dit jaar 13,9 miljard euro nodig.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in onze dossiers