SEOUL - Hyundai, de grootste autoproducent van Zuid-Korea, heeft vorig jaar een recordwinst behaald. In vergelijking met 2002 steeg het nettoresultaat met 21,1 procent tot ,75 biljoen won (1,2 miljard euro), zo maakte het concern vrijdag bekend.

Een schriele verkoop in eigen land werd ruim goedgemaakt door de export. Vooral in het laatste kwartaal draaide de onderneming goed, met een nettowinst die 81 procent hoger was dan in de laatste drie maanden van 2002.

De omzet nam vorig jaar toe met 1,6 procent tot 25 biljoen won (ruim 17 miljard euro). Hyundai, waar het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler een belang in heeft van 10,5 procent, verkocht 1,96 miljoen auto's. Het was de eerste Zuid-Koreaanse autoproducent die in een jaar meer dan een miljoen auto's exporteerde.

Hyundai's zusterconcern Kia was vorig jaar goed voor een verkoop van 1,07 miljoen wagens. Voor dit jaar wordt een gezamenlijke verkoop verwacht van 3,3 miljoen stuks. Hyundai streeft ernaar om voor 2010 samen met Kia tot de vijf grootste autoproducenten te behoren.