AMSTERDAM - Gemiddeld betaalt een klant sinds begin dit jaar ongeveer 6 procent meer voor een behandeling bij de orthodontist.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (VvO).

Per 1 januari zijn de tarieven in de mondzorg vrijgegeven. Slechts 2 procent van de orthodontisten verlaagde de tarieven, de rest verhoogde de prijzen juist. 12 procent verhoogde de prijzen met meer dan 5 procent. Daar zitten wel flinke uitschieters tussen, zegt een woordvoerder desgevraagd.

Als belangrijkste redenen voor de prijsstijging worden inflatiecorrectie, stijgende kosten en investeringen gegeven.

Ook grijpen orthodontisten het experiment met de vrije tarieven aan om bijvoorbeeld 's avonds open te gaan of meer behandelingen aan te bieden en zo de klant tegemoet te komen.

Prijsdaling

Vorig jaar moesten orthodontisten van de Nederlandse Zorgautoriteit hun tarieven juist met 16 procent verlagen, omdat die veel te hoog waren. Door het experiment is een tweede gedwongen prijsdaling van 16 procent, die per 1 juli zou ingaan, uitgesteld.

''Gelukkig maar, want als die maatregel was doorgevoerd, waren er praktijken omgevallen'', aldus de woordvoerder. De prijsverlaging van vorig jaar was volgens de VvO te fors en speelt mee in de prijsverhoging van dit jaar.

Het Financieele Dagblad meldde donderdag op basis van eigen onderzoek dat de prijzen bij orthodontisten 12 procent zijn gestegen. De VvO zegt dat die cijfers niet kloppen en houdt vast aan de 6 procent uit het onderzoek van TNS NIPO.

Eerder bleek uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ al dat tandartsen hun tarieven flink hebben opgeschroefd.

De kosten van een vaste beugel liggen sinds 1 januari 12 procent hoger dan eind 2011, toen de overheid nog de tarieven van orthodontisten bepaalde.

Verschillen

De verschillen tussen diverse praktijken zijn bovendien groot. Zo vraagt de duurste orthodontist 2320 euro voor een vaste beugel terwijl zijn collega er 1534 voor rekent. Gemiddeld kost een vaste beugel nu 1967 euro, dat was 1762 euro.

Ook zijn er extreme prijsverschillen tussen verschillende onderdelen van de beugelbehandeling. Zo kost het verwijderen van een vaste beugel bij de ene orthodontist vijftig euro en vraagt de duurste er zeven keer zoveel voor.

De kosten voor de maandelijkse controle stegen van 43,42 euro naar gemiddeld 47 euro.