BRUGGE - De schaarste aan eieren brengt de industrie in de problemen. De European Egg Processors Association (EEPA) luidde woensdag de noodklok.

Eieren worden verwerkt in tal van producten, van pasta tot cake. Veel voedselfabrikanten hebben te maken met lopende contracten en kunnen de hoge eierprijzen voorlopig niet doorberekenen.

De eierschaarste wordt veroorzaakt door nieuwe eisen aan kooien, waardoor veel boeren hun stallen moeten ombouwen en tijdelijk minder produceren.

De groothandelsprijzen van eieren zijn in korte tijd meer dan verdubbeld. Met Pasen in aantocht zullen consumenten meer eieren kopen en zal de schaarste verder toenemen.

Eiercrisis

De nieuwe regels van de Europese Unie werden op 1 januari van kracht. Volgens de EEPA is de productie van eieren afgenomen met 10 tot 15 procent oftewel met zo'n 200 miljoen eieren per week. De organisatie vreest dat de ''eiercrisis'' nog dit hele jaar kan duren of zelfs ook nog kan aanhouden in volgend jaar.

EEPA doet een beroep op klanten van de eierverwerkers om akkoord te gaan met hogere prijzen.