AMSTERDAM - Schiphol en de NS hebben woensdag de cao-onderhandelaars in de schoonmaaksector opgeroepen haast te maken met een nieuwe cao.

Zij zijn bang dat het met het verstrijken van de tijd steeds moeilijker wordt een oplossing te vinden voor het conflict.

Zij stellen voor dat de bonden en werkgeverskoepel een bemiddelaar in de arm nemen wanneer zij er deze week zelf niet uitkomen.

Schoonmakers voeren al 10 weken actie voor een cao waarin onder meer is geregeld dat zij bij ziekte vanaf de eerste dag krijgen doorbetaald. Ook willen zij dat er een eind komt aan de almaar oplopende werkdruk.

Marsen van respect

Bij diverse bedrijven staken zij en duizenden schoonmakers hebben sinds januari in tal van steden ''marsen van respect'' gehouden. Maar het gros van de 150.000 schoonmakers werkt door.

Werkgeverskoepel OSB legde een maand geleden in de cao-onderhandelingen een eindbod op tafel dat FNV Bondgenoten, dat de acties organiseert, meteen als onvoldoende afwees. Vorige week zeiden ook de leden van CNV Vakmensen nee tegen het eindbod. Het CNV doet niet aan de acties mee.

Gesteund

Bondgenoten voelt zich gesteund door de oproep van NS en Schiphol, aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer. Woensdag togen honderden schoonmakers in vier steden naar kantoren van grote schoonmaakbedrijven om ''de bazen op te halen'' om weer te gaan onderhandelen.

Zij kwamen aanzetten met kamelen. ''Een gepast vervoer voor de schoonmaaksjeiks'', aldus een actievoerder. OSB vindt het jammer dat de NS en Schiphol voorbijgaan aan het ''baanbrekende cao-bod'' dat de werkgevers hebben gedaan.

''OSB heeft tijd nodig om een aantal dingen te verkennen'', aldus de woordvoerster. De koepel wil die tijd nemen en zich niet laten opjagen door de twee grote opdrachtgevers.