NEW YORK - De bedrijfscultuur bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is nog nooit zo ''destructief en giftig'' geweest als nu.

Dat schrijft Greg Smith, ex-directeur bij de bank, woensdag in een vernietigende brief in The New York Times.

De belangen van de klant staan volgens hem nog altijd op de tweede plaats; het enige doel van de bank is om zo veel mogelijk geld te verdienen. Smith begon zijn carrière bij Goldman bijna 12 jaar geleden na zijn studie.

Daarna werkte hij zich naar eigen zeggen op tot hoofd derivaten (afgeleide beleggingsproducten) in de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Smith noemt zichzelf voormalig directeur, maar volgens Goldman Sachs was hij ''vice-president'', een lagere functie die volgens een woordvoerder ''heel veel mensen in het bedrijf'' bekleden.

Zuiver geweten

Smith zegt zich nu niet meer met een zuiver geweten te kunnen identificeren met waar de bank voor staat. De voormalig 'directeur' haalt fel uit naar de huidige bestuurders van de bank, de veroorzakers van het morele verval.

''Als je tegenwoordig maar genoeg geld verdient voor de bank (en je geen moordenaar bent), maak je promotie naar een invloedrijke positie'', stelt Smith.

De Amerikaanse bank liet woensdag weten het niet eens te zijn met het geschetste beeld. ''Naar onze mening kunnen we alleen succesvol zijn als onze klanten succesvol zijn. Deze fundamentele waarheid ligt ons na aan het hart bij de wijze waarop we opereren.''

Goldman Sachs is een van de grootste en invloedrijkste investeringsbanken ter wereld. Velen zien de bank als een van de veroorzakers van de financiële crisis.

Lees alles over de schuldencrisis