AMSTERDAM - De Nederlandse schatkist krijgt waarschijnlijk te maken met een flinke tegenvaller. De Belastingdienst moet mogelijk een tot anderhalf miljard euro aan dividendbelasting terugbetalen aan buitenlandse beleggingsinstellingen.

Dat concludeert het Financieele Dagblad woensdag na een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch.

Een Fins beleggingsfonds had de zaak tegen de Belastingdienst aangespannen. Het fonds meende de betaalde belasting terug te kunnen krijgen op dividend dat was uitgekeerd op Nederlandse aandelen. Volgens de Nederlandse wet was deze terugvordering echter niet mogelijk.

Het gerechtshof meent dat dit in strijd is met Europese regels. Die bepalen dat Europese fondsen niet zwaarder mogen worden belast dan soortgelijke fondsen in Nederland.

Claims

Accountantskantoor KPMG dat de zaak namens het Finse fonds voerde verwacht dat nu een golf van claims van andere fondsen gaat volgen. "Er liggen al claims voor een bedrag van meer dan een miljard euro bij de Belastingdienst en daar zal zeker nog meer bij komen", zegt een zegsman van KPMG in het FD.

Het ministerie van Financiën zou de uitspraak van het hof gaan aanvechten, schrijft de krant. Een woordvoerder van de Belastingdienst was woensdag niet direct bereikbaar voor commentaar.