AMSTERDAM – Het beheerde vermogen van de ASN Bank is mede dankzij de groei van het aantal klanten gestegen naar 10,3 miljard euro. Dat blijkt woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers van de bank.

Het klantenbestand van ASN Bank, dochterbedrijf van SNS Reaal, klom met ruim 11 procent naar 575 duizend in totaal. Dat is volgens topman Ewoud Goudswaard in lijn met de verwachtingen van het bedrijf. “Het is elk jaar weer spannend, maar sinds 2004 groeien we elk jaar met ongeveer 50.000 klanten”, zegt Goudswaard in een toelichting.

Goudswaard schrijft de toestroom van nieuwe rekeninghouders voor een groot deel toe aan een succesvolle overstapcampagne, die onder meer bestond uit de eerste tv-reclame van de bank. “Het praktisch helpen met het overzetten van bestaande betaalrekeningen heeft goed geholpen”, aldus Goudswaard.

Mensen weten de bank volgens Goudswaard te vinden door de manier waarop het bedrijf met het geld van zijn klanten omgaat, “met respect voor mensenrechten en zonder schade toe te brengen aan klimaat en milieu”.

Oproep

De directeur doet een oproep aan de regering om duurzaamheid inzet te maken van de besprekingen over bezuinigingen, die momenteel in het Catshuis plaats vinden. Hij denkt daarbij onder meer aan het hervormen van de energiemarkt.

“Fossiele energie krijgt momenteel flinke subsidies, en dat zorgt voor oneerlijke concurrentie”, stelt Goudswaard, verwijzend naar de belastingvrije brandstof in onder meer de luchtvaart, scheepvaart en de landbouw.

Ondertussen worden volgens hem de subsidies op ‘schone’ energie afgebouwd, waardoor ondernemers huiverig worden om hierin te investeren. “Wij steken geld in een Duits offshore windenergieproject en een zonne-energieproject in Frankrijk. Daar kun je dat doen, maar in Nederland lukt dit steeds minder”, aldus Goudswaard.

Goudwaard wil een “betrouwbare” overheid, “waar ondernemers op kunnen bouwen zodat zij risico’s kunnen nemen”. “Dan kunnen wij daar vervolgens als financier in voorzien”, aldus de topman.

Eurocrisis

Door de eurocrisis belandde de beleggingsportefeuille van ASN in de min (-5,4 procent). Positieve uitzondering waren daarbij het duurzame obligatiefonds (+2,81 procent) en een fonds voor microkredieten (+4,92 procent). De nettowinst van de bank kwam met 51,1 miljoen euro uit op een record; een groei van ruim 18 procent ten opzichte van 2010.

Het komende jaar steekt ASN het meeste van zijn kapitaal in hypotheken, energie, sociale woningbouw en zorg.