WASHINGTON - De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft dinsdag erkend dat recente signalen duiden op een aantrekkende economie.

De bank handhaafde zoals verwacht het belangrijkste rentetarief op het historisch lage peil van 0 tot 0,25 procent.

Volgens de Fed zijn de spanningen op de financiële markten afgenomen en toont de Amerikaanse economie een gematigde groei.

Daarnaast is de situatie op de banenmarkt verbeterd, maar blijft het werkloosheidspercentage hoog. Momenteel zit 8,3 procent van de beroepsbevolking zonder werk.

Steunprogramma

Analisten, geraadpleegd door persbureau Reuters, rekenden op een nieuw steunprogramma voor de Amerikaanse economie.

De Fed kocht eerder voor 2,3 biljoen dollar obligaties en beleggingsproducten die met hypotheken verband houden, op om de economie aan te jagen, maar gaf geen indicatie van verdere maatregelen.

Stresstest

Een meerderheid van de grootste financiële instellingen in de Verenigde Staten is geslaagd voor de stresstest waaraan de Fed ze onderwierp. Dat maakte de Amerikaanse centrale bank dinsdag bekend.

De Fed bekeek of de kapitaalratio van de instellingen boven 5 procent bleef bij onder meer een werkloosheid van 13 procent en een daling van de huizenprijzen met 21 procent.

15 van de 19 geteste partijen behielden in dat zwarte scenario adequate kapitaalbuffers. Citigroup, Ally Financial en Suntrust slaagden niet en zouden kapitaalratio's hebben van respectievelijk 4,9 procent, 4,4 procent en 4,8 procent.

De best presterende financiële instellingen zijn Bank of New York Mellon met een kapitaalratio van 13,1 procent, State Street Corp (12,5 procent) en American Express (10,8 procent).

Alles over de schuldencrisis op onze special