SAN FRANCISCO - De Amerikaanse computerbouwer Dell heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar een nettowinst gemaakt van 749 miljoen dollar ofwel 29 dollarcent per aandeel. Dat is meer dan de 0,28 dollar die analisten hadden berekend.

De winst is eveneens fors toegenomen, 24 procent, in vergelijking met de 603 miljoen dollar die in dezelfde periode in werd geschreven. De winstgroei is vooral te danken aan kostenbesparingen en de toegenomen vraag naar personal computers. Door de lagere prijzen voor de pc's daalde de operationele marge van 18,3 naar 18,2 procent. De omzet is met bijna 1,8 miljard dollar gegroeid tot 11,5 miljard dollar.

Afsnoepen

Dankzij het goedkopere produceren is het Dell gelukt om marktaandeel af te snoepen van zijn grote concurrent Hewlett-Packard, 's werelds grootste computerbouwer in omzet gemeten. Het bedrijf heeft daarvoor ook de hulp gevraagd van het personeel. Door hen meer met bonussen en aandelenopties dan met vaste salarissen te betalen konden de jaarkosten met 1,5 miljard dollar omlaag.

Dell blijft de nummer 1 in de wereld voor wat de verkoop van personal computers betreft. Het concern verwacht voor het lopende kwartaal een omzet van 11,2 miljard dollar en een winst per aandeel van 28 dollarcent.

Officieus

De beurskoers was donderdag 0,4 procent gedaald. Dell kwam met de kwartaalcijfers nadat de effectenbeurzen waren gesloten. De resultaten leidden tot een lichte koersstijging in de officieuze handel nabeurs.