NEW YORK - Met een kleine klim in de namiddag besloot de Amerikaanse aandelenbeurs Wall Street vrijdag de week. De Dow-Jonesindex eindigde vrijdag op 9968,15 punten, 133,47 punten (1,36 procent) hoger dan de dag ervoor.

Ook de Nasdaq klom vrijdag, na enkele dagen van dalingen, naar 1724,54 punten, 8,30 punten (0,48 procent) hoger dan een dag eerder.

Van de dertig fondsen in de Dow-Jonesindex zagen 23 de koersen hoger sluiten dan de dag ervoor. Exxon en Honeywell waren de grootste stijgers, met percentages van respectievelijk 4,01 en 3,05. Negatieve uitschieter was JP Morgan Chase and Co. Aandelen van deze zakenbank verloren 3,26 procent van hun waarde. Aanleiding was een artikel in de Wall Street Journal. Dat meldde dat er een federaal onderzoek loopt naar transacties tussen een offshore-holding van J.P. Morgan Chase en het failliete energiebedrijf Enron.

Nasdaq

Dat ook de Nasdaq hoger eindigde, mag wel bijzonder genoemd worden na vijf dagen in de min. De Amerikaanse technologiebedrijven, waarvan Nasdaq de graadmeter is, staan al wekenlang onder druk omdat beleggers twijfelen over de boekhouding en de winstcapaciteit.

Computer Associates

In dat verband was er vrijdag veel aandacht voor het softwarebedrijf Computer Associates, waar deze week een federaal onderzoek is gestart naar de boekhoudpraktijk. De topman van Computer Associates garandeerde vrijdag dat er geen geldproblemen zijn. Desondanks daalde de koers met 15 procent, na voorgaande dagen met koersverliezen.

Veel beweging was er ook in de aandelen van Northrop Grumman Corp, dat een bod heeft uitgebracht op de auto- en vliegtuigbouwer TRW. Northrop bood 47 dollar per aandeel TRW, maar het bestuur van TRW vond dat te laag. Vrijdag steeg het aandeel met 26,38 procent naar 50,30 dollar. De waarde van Northrops aandelen zakte gelijktijdig met 6,66 procent.

Euro

De koers van de euro is vrijdag iets gedaald. De Europese munt eindigde vrijdag op Wall Street op 0,8755 dollar, licht lager dan de 0,8760 die eerder op de dag werd bereikt bij het slot van de handel in Amsterdam.