BRUSSEL - De nieuwe financiële hulp voor Griekenland kan de staatsschuld van dat land weer houdbaar maken.

Daarvoor moet Griekenland wel tot 2030 het juiste economische beleid blijven voeren.

Dat stellen waarnemers van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport waarop persbureau Reuters de hand heeft gelegd.

Volgens de toezichthouders op Griekenland kan de Griekse schuld bij het juiste beleid afnemen tot 116,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020 en minder dan 90 procent in 2030. In een minder gunstig scenario blijft de schuldenlast echter steken op meer dan 145 procent van het bbp.

De schuldenlast van Griekenland neemt volgend jaar door de economische recessie toe tot 164 procent van het bbp, aldus het rapport. De schuld neemt af zodra de Griekse economie gaat groeien en alle afgesproken bezuinigingen zijn doorgevoerd.

Bezuinigingen

Volgens het rapport zijn de bezuinigingen die Griekenland eerder dit jaar al heeft aangekondigd, voldoende om het begrotingstekort dit jaar terug te brengen tot de afgesproken waarde van 7,3 procent (1 procent exclusief rentebetalingen).

Maar om het tekort verder terug te dringen tot het EU-maximum van 3 procent moeten er nieuwe maatregelen komen ter waarde van in totaal 5,5 procent van het bruto binnenlands product, aldus het rapport.

Volgens de commissie moet Griekenland verder snijden in onder meer de sociale voorzieningen, defensie en het aantal ambtenaren.

Proef

De nieuwe bezuinigingen zouden al in juni moeten worden aangeduid en begin 2013 worden geïmplementeerd. Dat zal een lakmoesproef zijn voor de bereidheid van de Griekse autoriteiten om zich aan de strikte afspraken te houden. In april worden er in Griekenland verkiezingen gehouden.

Steunpakket

Griekenland kreeg eerder deze maand een nieuw steunpakket ter waarde van 130 miljard euro toegezegd van de Europese Unie en het IMF.

Dat geld wordt in tranches uitgekeerd. Wil Griekenland in 2013 in aanmerking komen voor een verdere uitbetaling van het geld, dan moet het begrotingstekort in dat jaar uitkomen op 4,7 procent van de economie.

In 2014 moet dat zijn gedaald tot onder de 3 procent. Exclusief de rentebetalingen moet het land beide jaren een begrotingsoverschot realiseren.

Lees alles over Griekenland en de schuldencrisis in onze dossiers