ZEIST - Zorgverzekeraar Achmea zal ziekenhuizen die hun budget te veel willen laten stijgen, niet meer contracteren. Uitgangspunt blijft wel dat alle klanten dichtbij huis goede zorg kunnen krijgen.

Dat heeft financieel directeur Gerard van Olphen van Achmea dinsdag gezegd in een toelichting op de jaarcijfers.

Achmea, 's lands grootste zorgverzekeraar, meldde vorige maand al dat een aantal ziekenhuizen het budget met veel meer wil laten groeien dan het landelijk afgesproken gemiddelde van 2,5 procent. De onderhandelingen met de ziekenhuizen lopen nog, maar moeten uiterlijk 1 april zijn afgerond.

''Wat wij willen is een zorgstelsel dat betaalbaar is en toegankelijk voor iedereen’’, zei topman Willem van Duin van Achmea. Daarvoor is het volgens hem belangrijk dat gemaakte afspraken over kostenbeheersing worden nagekomen.

Betreuren

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) valt de groei mee. ''Wij herkennen het beeld van overvragen totaal niet en betreuren dat Achmea over dit onderwerp opnieuw de media zoekt'', aldus een woordvoerder.

De NVZ vindt dat sommige zorgverzekeraars de ziekenhuizen het mes op de keel zetten. Ziekenhuizen werken nu zonder contract, want dat komt pas uiterlijk 1 april. Ze krijgen dus ook geen vergoeding en liquiditeitsproblemen dreigen. ''Het zou er wel eens op uit kunnen draaien dat bij sommige ziekenhuizen de patiënt met de rekening naar buiten wordt gestuurd.''

Doorverwijzen

Van Duin benadrukte dat Achmea er alles aan doet er met de ziekenhuizen uit te komen. ''Maar als dat niet lukt dan kunnen wij niet anders dan onze klanten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen die wel zijn gecontracteerd.’’

Volgens Van Olphen verwacht Achmea met het overgrote deel van de ziekenhuizen goede afspraken te kunnen maken, maar zal dat in circa 10 procent van de gevallen niet lukken. Het gaat vooral om klinieken in regio's waar Achmea geen marktleider is. De NVZ vindt dat Achmea eerst maar eens moet aantonen waar die 10 procent vandaan komt.

Rode cijfers

Achmea laat weten vorig jaar in de rode cijfers te zijn beland. Het financiële concern boekte een nettoverlies van 208 miljoen euro, waar het in 2010 onder de streep nog 1,2 miljard euro overhield. De baten liepen met 8 procent terug tot 23,2 miljard euro. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Het verlies is vooral toe te schrijven aan het levensverzekeringsbedrijf. De onrust op de financiële markten en afschrijvingen drukten het resultaat van die divisie. Bij de schadeverzekeringen kwam een onverwacht groot aantal claims op inkomensverzekeringen binnen. Op zorgverzekeringen, waarin Achmea de grootste speler in Nederland is, werd wel winst gemaakt.