
'Nederland wil voorzitterschap eurogroep niet'
Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) laten weten aan de Volkskrant. "We hebben nooit in Brussel gezegd dat we deze functie ambiëren en dat doen we nog steeds niet."
''Ik heb mijn huidige baan veel meer lief dan dat'', antwoordde De Jager maandagmiddag op de vraag of hij de voorzittershamer wil hanteren.
''Bovendien wil ik graag mijn handen vrijhouden om inhoudelijk, hier in Brussel, de discussies aan te gaan.''
De Jager wilde niet ingaan op de vraag wie de beste kandidaat zou zijn of aan welke eisen deze persoon zou moeten voldoen. ''Ik wil daar niet over speculeren. Als het om personen gaat, doe ik dat buiten de media om, dan heb je het beste resultaat.''
Hij benadrukte dat het voor Nederland belangrijk is dat er tijdens de vergaderingen van de eurogroep een minister zit die ''volop'' mee kan doen.
Schäuble
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble opperde deze week dat de juiste kandidaat uit een land moet komen met de hoogste kredietwaardigheid (triple A). Dat zijn er binnen de eurozone nog vier: Duitsland, Luxemburg, Finland en Nederland.
In een interview in deze krant geeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble maandag aan dat volgens hem lidstaten met een triple-A-kredietstatus mogelijk 'beter gepositioneerd' zijn om een kandidaat te leveren.
"Onderdeel van de baan is immers ervoor te zorgen dat alle landen die regels naleven." De Oostenrijkse kanselier liet vorige week al eenzelfde geluid horen.
Eurocrisis
De eurogroep bestaat uit de ministers van financiën van de eurolanden. De groep speelt een grote rol in het beteugelen van de eurocrisis. Veel ingrijpende maatregelen van de afgelopen twee jaar, zoals de noodhulp voor Griekenland, zijn in deze groep voorbereid.
De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker is nu nog de voorzitter, maar zijn vierde en laatste termijn loopt in juni af. Naast Nederland zijn er momenteel nog maar drie andere eurolanden met een triple-A-kredietstatus: Duitsland, Luxemburg en Finland.
Weerstand
De baas van het Europese noodfonds is een Duitser en daarnaast roept Berlijn veel weerstand op in de rest van de eurozone vanwege zijn dominante economische positie. Een Duitse kandidaat is daarom onwaarschijnlijk.
Een kandidaat uit Luxemburg zal het vermoedelijk ook niet worden aangezien dat land niet aan de beurt is nadat Juncker net vier termijnen vol heeft gemaakt.
De Finse premier Jyrki Katainen zou wel worden getipt als kanshebber. De huidige eurocommissaris voor economische zaken Olli Rehn is echter ook een Fin en twee Finnen op zware europosten zou als ongewenst worden beschouwd.