ATHENE - Griekenland hoopt op een extra bijdrage van 1 miljard euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Het wil dat geld gebruiken om de economie, die al jaren in een diepe recessie verkeert, een impuls te geven.

Dat heeft een topadviseur van premier Lucas Papademos zaterdag gezegd.

Een geldinjectie van de EIB, de kredietinstelling van de Europese Unie, zou zeer welkom zijn voor de Grieken. Door de schuldencrisis en de economische neergang die al 5 jaar aanhoudt durven gewone investeerders geen kapitaal meer in het land te steken.

Lenen

De EIB, een geldschieter voor de lange termijn die door zijn sterke kredietstatus zeer goedkoop kan lenen op de kapitaalmarkt, zou echter huiverig zijn om direct aan Griekenland te lenen.

Daarom stellen de Grieken voor het krediet via lokale banken te laten lopen, zei economisch adviseur Gikas Hardouvelis. De EIB heeft de afgelopen 2 jaar al in totaal 700 miljoen euro geleend aan grote Griekse energiebedrijven.

Schuldenberg

Griekenland heeft de afgelopen weken overeenstemming bereikt over kwijtschelding van een groot deel van zijn schulden aan private partijen, maar kampt evengoed nog met een enorme schuldenberg. Alleen met verdere noodhulp van de EU en het IMF zal het land op de korte termijn zijn rekeningen kunnen blijven betalen. Geld om te investeren in de toekomst is er niet.

De draconische bezuinigingen die het land in ruil voor die hulp moet doorvoeren, drukken de Griekse economie alleen maar verder in het moeras. De krimp bedroeg vorig jaar bijna 7 procent en komt dit jaar naar verwachting uit op 2,8 procent. Minister van Financiën Evangelos Venizelos zei vrijdag dat hij niet eerder dan in 2014 weer enige groei verwacht.
 

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis