BRUSSEL - De belangrijkste economische vertegenwoordiger van de Europese Unie, eurocommissaris Olli Rehn, drong er woensdag bij private schuldeisers op aan om mee te doen met het Griekse voorstel voor schuldenruil.

De deadline voor het aanmelden van hun staatsobligaties verstrijkt donderdag om 21.00 uur. Hij benadrukte dat de voorwaarden niet meer zullen verbeteren en dat het alternatief veel erger is.

Als de schuldenruil niet doorgaat, zal de eurozone het land ook niet langer financieel steunen en wordt Athene gedwongen tot een chaotisch faillissement. Investeerders zouden dan naar verwachting zo'n 73 à 74 procent van hun inleg kwijt zijn.

Belangrijk

''Het is belangrijk dat alle investeerders inzien dat Europa zijn maximale bijdrage heeft verbonden aan deze vrijwillige schuldenruil en dat volledige participatie nodig is om verder te kunnen met het Griekse programma'', zei hij.

Woensdagavond hadden 32 private partijen zich aangemeld voor de schuldenruil, zo maakte de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance (IIF) bekend. Deze partijen vertegenwoordigen 40,8 procent van het totaal van 206 miljard euro dat voor ruil in aanmerking komt.

Door de operatie moeten de schulden van Griekenland met maximaal 107 miljard euro worden teruggebracht. De schuldenreductie is een voorwaarde van het tweede steunpakket voor Griekenland van andere eurolanden en het IMF.

Lees alles over Griekenland en de schuldencrisis on onze dossierss.