LUXEMBURG - De eurozone begeeft zich momenteel in een milde recessie. Dat heeft Eurocommissaris Olli Rehn dindag gezegd.

Maar hij zegt ervan overtuigd te zijn dat de economische hervormingen in veel Europese landen de basis zullen vormen voor een solide, aanhoudende groei, hoe zwaar ze ook voor de burgers zijn.

Rehn sprak in januari al de verwachting uit dat de economische activiteiten in de eurozone in de eerste helft van het jaar zouden krimpen.

Krimp

Dinsdag bleek uit een nieuwe raming (pdf) van statistisch bureau Eurostat ook dat de economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2011 met 0,3 procent gekrompen is ten opzichte van de voorgaande 3 maanden.

Het cijfer komt overeen met een eerdere schatting van Eurostat en de verwachtingen van economen. In het derde kwartaal van 2011 groeide de economie van de eurozone nog met 0,1 procent op kwartaalbasis.

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2010 groeide de economie van het eurogebied met 0,7 procent. Ook dit cijfer bleef onveranderd in de tweede raming.

Heel 2011

Over heel 2011 toonde de economie van de 17 eurolanden een groei van 1,4 procent, tegen 1,9 procent in 2010. De gehele EU liet vorig jaar een economische vooruitgang zien van 1,5 procent, vergeleken met 2 procent een jaar eerder.

Uit de cijfers van Eurostat bleek dat in het vierde kwartaal de gezinsbestedingen in de eurozone met 0,4 procent zijn gedaald. De export van de eurolanden ging ook met 0,4 procent omlaag.

Portugal en Griekenland

In de eurozone was in het vierde kwartaal volgens de jongste gegevens de sterkste economische krimp te zien in Portugal (min 1,3 procent) ten opzichte van het derde kwartaal. Van Griekenland waren nog geen cijfers beschikbaar. De Nederlandse economie kromp met 0,7 procent.

Lees alles over de schuldencrisis in het dossier