ROTTERDAM - Oliemaatschappij Petroplus schrijft ook over 2003 rode cijfers. Na verlies in 2002 heeft de onderneming vorig jaar weer geen winst gemaakt. Slechte prestaties van de raffinaderij in Antwerpen en de zwakke dollar zijn belangrijke oorzaken van het zwakke resultaat, aldus Petroplus woensdag. Bovendien heeft de onderneming problemen in Dubai.

De oliemaatschappij geeft op 9 maart de exacte cijfers. De tussentijdse waarschuwing voor verlies kwam naar buiten bij de afronding van de verkoop van de onbemande pompstations van Tango. Kuwait Petroleum (bekend van Q8) betaalt 72 miljoen euro voor de 62 Nederlandse en drie Belgische pompen. Daar houdt Petroplus een boekwinst van 52 miljoen euro aan over.

Ruzie

In Dubai heeft Petroplus ruzie gekregen met een belangrijke afnemer die zijn verplichtingen niet is nagekomen. De maatschappij probeert het niet bekendgemaakte bedrag te claimen, maar heeft wel een voorziening moeten treffen ten koste van het resultaat in het vierde kwartaal. Een deel van de activiteiten in Dubai worden overgebracht naar het kantoor in het Zwitserse Zug.

Bij de Antwerpse raffinaderij verdwijnen in totaal 65 van de 190 banen. In het tweede kwartaal maakte Petroplus al een reorganisatie bekend bij de Belgische divisie. De onderneming schreef toen 40 miljoen euro af op deze activiteiten door tegenvallende resultaten.