DEN HAAG - Het rapport over de voordelen van een terugkeer naar de gulden brengt minister Jan Kees de Jager (Financiën) niet aan het twijfelen.

In een reactie laat hij weten dat voldoende onderzoeken hebben laten zien dat de kosten van het opbreken van de eurozone veel hoger worden ingeschat.

''Vandaar dat het kabinet in zal blijven zetten op stabiliteit in de eurozone'', aldus De Jager. ''In de afgelopen 2 jaar zijn daarin grote stappen gemaakt.'' Hij benadrukte nog eens dat de euro en de interne markt in Europa ons land veel voordeel hebben gebracht.

''Het is natuurlijk geen verrassing dat de PVV met een rapport komt dat terugkeer naar de gulden bepleit'', aldus De Jager. ''Het is één van de vele rapporten over de euro.'' De bewindsman stuurde eind vorig jaar nog 12 onderzoeken naar de Tweede Kamer.

Bom

Ronald Plasterk, Tweede Kamerlid PvdA vindt dat het rapport 'een bom legt onder de besprekingen in het Catshuis'. "Wilders moet nu zijn verhaal waarmaken. Hij stelt dat de euro de Nederlanders 45 miljard euro kost. Als hij dat vindt, dan moet hij nu zeggen: laten we maar uit de euro gaan. Dan hoeft hij niet te bezuinigen op zorg of onderwijs."

"Het is volgens mij niet reëel om uit de euro te stappen. Wij steunen daar ook geen referendum over. Ook zonder hel en verdoemenis is helder te maken dat de euro voor ons van groot belang is. Maar het is te gemakkelijk om dit rapport nu zomaar af te serveren. Met moet er nu iets mee in het Catshuis en dat wil ik afwachten.''

Heimwee

''Ik begrijp vanwege de huidige problemen de heimwee van mensen naar de gulden", zegt Mark Harbers, Tweede Kamerlid VVD. "Daar ben ik niet blind voor, maar dit is niet de oplossing. Bij een terugkeer naar de gulden vrees ik voor een groot effect op onze export."

"Nederland is een open economie en zal daar veel last van hebben. Je hoeft maar naar Zwitserland te kijken om te zien hoe zwaar je eigen munt wordt. Verder wekt het rapport de indruk dat je met een eigen munt niet meer zou moeten bijdragen aan de oplossingen zoals bij Griekenland."

"Dat is niet juist. Ook Denemarken en het Verenigd Koninkrijk dragen nu bij. Het is verder moeilijk voor te stellen dat als je uit de eurozone stapt je niet ook uit de Europese Unie gaat. Dan gelden er nog allerlei andere verplichtingen en zetten we onze grote Europese afzetmarkt op het spel.''

Niet verwonderlijk

''Op zich niet verwonderlijk dat een eurosceptisch Brits onderzoeksbureau tot deze conclusie komt", zegt Elly Blanksma, Tweede Kamerlid CDA.

"Nederland is geen eiland en de tijd heeft niet stilgestaan. We zijn onderdeel van Europa. De euro maakt ons een economische wereldspeler van formaat en brengt ons veel welvaart. Teruggaan naar de gulden zou hier een streep door zetten.''

Terugdenken

Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid D66 snapt dat mensen terugdenken aan de gulden, 'omdat onze economie nu in woelig vaarwater zit en men zorgen heeft over de toekomst'. "Daarom is de poging van de PVV te begrijpen", zegt Koolmees.

"Alleen is die met het presenteren van een voodoo-economisch en rammelend rapport compleet mislukt. We moeten ons hoofd vooral koel houden en de juiste beslissing nemen door voor de euro te blijven staan. Teruggaan naar de gulden is een grote knauw voor ons land dat afhankelijk is van export.''